Download dit artikel als PDF 15 januari 2018

Column: Binden en boeien (maar dan anders)

Onze wetgever is dol op ketenaansprakelijkheid. De opdrachtgever van de opdrachtnemer of de opdrachtgever van de opdrachtgever van de opdrachtnemer is dan aansprakelijk voor verplichtingen van die opdrachtnemer. De bouwsector weet daar alles van. De keten van de fiscus en de loonheffingen kent iedereen, net als die voor al dan niet malafide uitzendbureaus. Maar ook werknemers van een opdrachtnemer hebben rechtstreekse ketenaanspraken op een opdrachtgever! Dit is veel minder bekend. Vandaar dit stukje. Ter lering en vermaak.

Nog meer schakels

De wet bepaalt dat de werkgever en de schakel daarboven (de opdrachtgever van de werkgever) hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de voldoening van het loon van de  werknemers. Als de werkgever niet of te weinig betaalt, heeft de werknemer de keuze om loon te vorderen bij zijn werkgever, de opdrachtgever of bij beide. Als de keten nog meer schakels heeft en de werkgever noch de opdrachtgever bieden verhaal, kun je je als  werknemer verder omhoogwerken in die keten tot aan de hoofdopdrachtgever. De belangrijkste vraag natuurlijk is of je als schakel in een keten kunt voorkomen dat je aansprakelijk gesteld wordt of aansprakelijk bent voor insolvente of malafide lagere schakels.

Braafste jongetje
Contractueel uitsluiten van ketenaansprakelijkheid mag niet. Je mag je als opdrachtgever ten opzichte van de werknemer ook niet vrijwaren. Maar kun je je als opdrachtgever dan wel zo gedragen dat je met succes een beroep kunt doen op niet verwijtbaarheid? Garanties kan niemand je geven, maar je maakt wel een goede kans als je het braafste jongetje van de klas bent. Wat doe je als braafste jongetje? Je werkt alleen met opdrachtnemers/aannemers die een erkend certificaat of keurmerk hebben dat correcte loonbetaling toetsbaar waarborgt. Je krabt je achter je oren als er niet marktconforme prijzen gehanteerd worden. Je maakt afspraken met je ketenpartners over controle en naleving van arbeidsvoorwaarden door de werkgever. En tenslotte reageer je op signalen van misstanden ergens in de keten.

Saai
Ik weet het, het is saai en niet altijd leuk om het braafste jongetje van de klas te zijn, maar het kan je veel ellende en geld besparen

 

Tevens verschenen in Regio Business