Download dit artikel als PDF 15 mei 2019

Column: Denkend aan Holland

Denkend aan Holland, zie ik chocolade rivieren, traag door oneindig, laagland gaan, rijen flesjes, ambachtelijke bieren, als hooge pluimen, aan den einder staan;

Eten, drinken, snoepen: heerlijk. Dit gedicht zet de voedingsmiddelenindustrie luister bij. En terecht. We moeten tenslotte allemaal eten en drinken, want zonder food gaan we ‘doed’.

Dikker en dikker
Dankzij de levensmiddelentechnologie en nieuwe bereidingswijzen veranderde en verbeterde ons voedsel in de afgelopen decennia. Moderne conserveringstechnieken maakten het mogelijk voedsel lang te bewaren. Maar (u voelde hem al komen), we worden er wel met z’n allen dikker en dikker van. Gevaarlijk dik soms. Zo stijgt het aantal obesitas gevallen gestaag en wordt het in toenemende mate gezien als een urgent maatschappelijk probleem.

Chronisch ziek
In de eerste plaats is obesitas natuurlijk voor de mensen die het hebben een groot en verdrietig probleem. Ze zijn, want zo wordt dat in arbeidsrechtland beschouwd, chronisch ziek. Maar ook voor werkgevers is het een probleem. Werknemers met obesitas kennen namelijk een lagere productiviteit. Daarnaast vallen werknemers met obesitas vaak eerder uit zodat er vervanging en re-integratie moet worden geregeld. Ondertussen moet de werkgever het loon blijven doorbetalen. Mocht een werknemer tot slot ziek uit dienst gaan, bestaat de kans dat een werkgever voor een hogere WIA-premie aangeslagen wordt.

Slagveld
Overgewicht is dus een maatschappelijk probleem en net als alle andere maatschappelijk problemen: een slagveld waar diverse belangen strijden om terreinwinst. Op de linkerflank rukt het 'gezonder leven leger' op. Op de rechterflank de gezondheidszorg. Aan de ander kant van het slagveld staat het 'suiker en vlees leger' klaar om elke aanval te pareren. In het midden ziet men een wanhopig met een wit vaandel zwaaiende regeringsfunctionaris die partijen aan de onderhandelingstafel probeert te krijgen. En net als in elke andere oorlog is het gewone volk de pineut. Nu is het probleem uiteraard niet één, twee, drie op te lossen. Vaak spelen er veel meer en complexere factoren mee dan zich op het eerste gezicht laten zien. Maar wellicht is het wel verstandig om die strijdende partijen links te laten liggen en zoveel mogelijk te luisteren naar ons eigen gezonde verstand. Ook bij andere problemen overigens altijd een aanrader!


Tevens verschenen in Regio Business