Download dit artikel als PDF 15 maart 2021

Column: Een dominee op verkiezingstour

Als ik zeg: Belastingdienst, GGD en CBR. Zegt u dan: dat zijn uitvoeringsorganisaties? Of zegt u toeslagenaffaire, achterstanden, te laat en te weinig? Als u het eerste zegt, raad ik u aan even verder te lezen. Als u aan die andere zaken denkt, raad ik u aan even verder te lezen.

Uitvoeringsinstanties

Uw scherm staat de laatste tijd bol van problemen bij uitvoeringsinstanties. Reden dat de Tweede Kamer een tijdelijke commissie in het leven geroepen heeft om daar onderzoek naar te doen. Wat is er aan de hand? Iedereen kan wel een reden bedenken waarom burgers gemangeld worden in de op hol geslagen machinerie die uitvoeringsinstanties vaak zijn: automatisering über alles, een wantrouwige en elitaire overheid, onuitvoerbare regelgeving en meer….

Frappez, frappez toujours

Ik beperk me noodgedwongen tot één hartenkreet. Onder het (volstrekt niet elitaire) motto: frappez, frappez toujours, zeg ik het als de zoveelste in de rij: Lieve overheid, wij burgers zijn mensen en we zijn ook lang niet allemaal de scherpste mesjes in de la. Iedereen is verschillend. Zo heeft niet iedereen twee academische titels, veel tijd, de juiste vrinden of genoeg geld. En hoewel er natuurlijk ook best soms vermomde boefjes tussen zitten, deugen de meeste mensen gewoon (goede boektitel, moet ik onthouden).

Maar sommige onder ons hebben gewoon moeite met Nederlands, of met lezen, of moeten alles alleen uitzoeken. Anderen zijn bang, weten zich geen raad, of hebben gewoon echt even iets anders aan hun kop. En al die mensen moet Vadertje Staat met z’n octopus-armen helpen. Met sommigen is hij zo klaar. Met anderen moet ‘ie oneindig veel geduld hebben, zijn ego opzij zetten of een oogje toeknijpen, maar daar is hij dan ook Vadertje Staat voor (en niet een van de Magdalene Sisters).

Invoelende overheid

Dus overheid, verkiezingen draaien niet alleen om grote en duidelijke thema’s, maar ook om schijnbaar kleine. Vergeet de Klimaatcrisis even, vergeet Corona even. Denk aan een coulante rechtstaat en aan een invoelende overheid, begrippen die je nauwelijks in verkiezingsprogramma’s vindt, maar die desondanks een prima lat zijn om die programma’s eens langs te leggen.