Download dit artikel als PDF 15 september 2020

Column: Een productief koud kikkerlandje

De media hadden het er de afgelopen zomer maar druk mee: hittegolven, warmterecords en code oranje. We begaven ons op een gegeven moment zelfs in de warmste week ooit gemeten! De kranten kopten dat we onze borst maar nat moesten maken: de hittegolven die ons koude kikkerlandje de afgelopen periode teisterden, zouden in de toekomst alleen nog maar extremer worden. Er werd zelfs bepleit ze (net als zware stormen) een naam te geven, in de hoop dat mensen op die manier de ernst van de situatie beter zouden gaan inzien. Alsof het zweet ons nu al niet op het voorhoofd stond!

Airco
Enfin, terwijl airco’s en ventilatoren over de toonbank vlogen en warmterecords elkaar in rap tempo opvolgden, werkte het overgrote deel van Nederland in verband met de coronamaatregelen nog altijd thuis. Alleen dit keer in ruim 30 graden. Dat wierp de vraag op of thuiswerken in de hitte eigenlijk onder de verantwoordelijkheid van de werkgever valt. Werkgeversvereniging AWNV en vakbond FNV menen van niet. Zo hoeven werkgevers volgens hen niet te betalen voor de aanschaf van zonwering of een airco. Ergens wringt dat wel. Ik denk namelijk dat menig werknemer in die periode liever op kantoor, waar vaak een airco vrolijk bromt, had gewerkt. Maar dat kon door de coronamaatregelen vaak niet. Tegelijkertijd is ‘het warm hebben’ geen argument om niet thuis te werken. Dat wordt anders wanneer de gezondheid van de werknemer echt in het gedrang komt en niet meer met een ijsje op te lossen is.

Werkklimaat
Maar wat werkgevers in ieder geval wel kunnen (en misschien ook wel moeten) doen, is meedenken over een fijn werkklimaat. Ook als deze (gedwongen) thuis is. Bijvoorbeeld door het invoeren van een tropenrooster. Ik merkte echter dat een aantal van mijn klanten daar niet zo happig op was. Even doorvragen maakte duidelijk dat zij namelijk vrezen voor minder productiviteit. Maar zal de productiviteit van een medewerker niet evenredig afnemen met het stijgen van de temperatuur als deze richting de 40 graden gaat? Mijn advies luidt daarom als volgt: maak je niet al te druk als de productiviteit tijdens een hittegolf ietsje terugloopt. Daar is het toch veel te warm voor?