Download dit artikel als PDF 15 januari 2020

Column: Kleine Dreetje & Bridget!

Eigenlijk had de kop boven deze column ‘de toekomst van energie & milieu’ moeten zijn. Maar dan had niemand dit gelezen. Beroerd voor mij. Maar zeker ook beroerd voor het milieu. Temeer daar energie & milieu by far de belangrijkste onderwerpen op de globale agenda zijn. We moeten echt nadenken over energiebronnen en het milieu. Door het gebruik van fossiele brandstoffen gaat ons gezamenlijke aardbolletje namelijk naar de haaien. Daarnaast raken die broodnodige brandstoffen gewoon op. Vroeger of later is er geen steenkool, olie of aardgas meer over. Allemaal op. Foetsie!

Struisvogeltje spelen
Ik heb als simpele jurist geen flauw benul of we nou moeten inzetten op zon, wind, de getijden, waterstof of op iets waar ik het bestaan niet eens van ken. Maar wat de deus ex machina voor ons voortbestaan ook gaat zijn, ik denk graag mee en wil me best bemoeien met afspraken en regels om de energietransitie goed te laten verlopen. Maar hebben we wel genoeg tijd? Krijgen we zoals dat heet wel alle neuzen der aardbewoners dezelfde kant op? Geen idee, maar struisvogeltje spelen met het milieu is de dood in de pot. Die struisvogeltechniek heeft me overigens nog nooit iets goeds gebracht, maar dat geheel terzijde.

Allemaal vervuilers
Het belangrijkste is dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Natuurlijk is het nog onduidelijk hoe en zijn er ontelbare belangen, maar dat we moeten veranderen staat als een paal boven het stijgende water. We moeten het er dus over hebben. Respectvol, snel maar onvermijdelijk en voortdurend. Daarvoor zijn twee zaken van enorm belang: eerlijkheid en...eerlijkheid. Dus boeren, burgers en buitenlui: allemaal zijn we vervuilers! Ontken dat nou eens niet. De stront van de koeien, het plastic van onze verpakkingen, de uitlaatgassen van onze SUV’s. We zullen allemaal mee moeten in de verandering. Uiteraard moet je discussiëren over tempo en aanpak, maar hou in godsnaam op met het beweren dat alles gewoon goed gaat. Zelfs een halfblinde jurist als ik ziet dat er iets aan de hand is. Dus kom op, het moet echt hoor! Dan maken we ons daarna wel weer druk over kleine Dreetje en Bridget.