Download dit artikel als PDF 15 maart 2020

Column: 'Made' in Brabant

Made in Brabant is een dorp met circa 12.450 inwoners. In het Brabants ook wel de May genoemd. Naast vele traditionele boerenbedrijven zijn er ook veel moderne glastuinbouwbedrijven te vinden. Deze bedrijven profiteren van de restwarmte van de nabijgelegen Amercentrale, die een groot deel van Zuid-Nederland van elektriciteit voorziet. Made is onderdeel van de gemeente Drimmelen in, zoals gezegd, de provincie Noord-Brabant. Natuurlijk is het een flauw grapje om ‘Made in Brabant’ letterlijk te nemen. Want ondanks dat het een prachtig dorp is, gaat de Engelse verklaring net ietsje verder dan dat. ‘Made in Brabant’ opent namelijk het verschiet op wat belangrijk is om nog maar eens te benadrukken: Brabant als vernieuwer en voortrekker van de Nederlandse economie!

Hotspot
Met een beetje hulp van Google lees je dat in de jaren zeventig in Noord-Brabant veel werkgelegenheid in de traditionele industrie verdween. Toch is deze provincie welvarend gebleven. Mede door de concentratie aan kwalitatief hoogwaardige industrie en de goede verbindingen. Drie Noord-Brabantse regio’s staan zelfs in de top 5 logistieke hotspots van Nederland. Een belangrijke economische activiteit is de metaal- en elektronica-industrie die zich onder meer heeft ontwikkeld als spin-off van Philips. Er zijn hoogwaardig technologische bedrijven, onder meer gesitueerd op de High Tech Campus Eindhoven. Bedrijven als ASML in Veldhoven leveren geavanceerde machines voor de chipfabricage. Vanderlande in Veghel is wereldmarktleider op het gebied van bagage-afhandelingssystemen voor luchthavens. Bosch Rexroth in Boxtel is marktleider op het gebied van hydrauliek en de VDL Groep is één van de belangrijkste metaalverwerkende clusters.

Bestempelen
Zo zie je, dames en heren, een indrukwekkende lijst waar we als Brabanders best trots op mogen zijn. Even kijken wat Google daarover zegt: ‘[trots] gevoel (waardoor je wil laten zien) dat je iets goed hebt gedaan of iets moois hebt’. Zo is het en niet anders. Als iets zo goed is dat je er trots op bent, wil je dit dus ook graag laten zien. Misschien zelfs wel bestempelen. Maar er zijn tegenwoordig al zoveel keurmerken dat de inflatie hierop hard heeft toegeslagen. En dat is jammer, want ‘Made in Brabant’ is een echte kwaliteitsaanduiding. En dan zeker niet alleen voor de inwoners van de May.