Download dit artikel als PDF 15 maart 2019

Column: Ontslagen door je collega’s

U heeft het misschien wel meegekregen. Bij het marketingbedrijf Keytoe gaat alles anders. Alle werknemers hebben evenveel te zeggen of ze nou directeur of stagiaire zijn. Collega’s stellen elkaars salaris vast en iedereen mag zelf weten hoeveel dagen verlof ze nemen. Maar soms moeten er ook mensen uit. Dat gaat als volgt: iedereen schrijft op een briefje wie er in zijn of haar optiek dient te wijken en degenen met de meeste briefjes moeten hun biezen pakken. Hun collega’s gerust en het arbeidsrecht verbijsterd achterlatend.

Zeiksnor
Ik ben er eigenlijk nog steeds niet uit of dit nou een goede of een kwalijke zaak is. Wat er goed aan is, is dat je de lastige kantjes van het ontslagregime bij reorganisaties kwijtspeelt. Het ontslagrecht bij reorganisaties is namelijk (bijna) blind voor de hoedanigheden van de individuele werknemer. Ook als je een super enthousiaste en hardwerkende werknemer bent, kun je op de ontslaglijst terecht komen. En als je dan moet aftaaien, staat die ondermijnende negatieve zeiksnor (u weet wel) je ook nog eens uit te zwaaien. Volgens de rigide regeltjes mocht hij namelijk blijven. Bij Keytoe kun je die zeiksnor nu dus lachend lozen.

Einzelgänger
Maar ja, aan de andere kant... Je zult maar die goed presterende maar schuchtere einzelgänger zijn die eindelijk de baan van zijn dromen gevonden heeft om vervolgens door de popiejopies op de werkvloer te worden weggestemd omdat je niet de goede nestgeur hebt (net als op de middelbare school). Ik begreep ook dat Keytoe met de werknemers die dienden te vertrekken geen vaststellingsovereenkomst gesloten heeft, vertrouwend op hun toezegging dat ze daadwerkelijk zouden vertrekken als ze aangewezen zouden worden. Pffff...linke soep.

Broodroof
Voor mij als arbeidsrecht advocaat is het broodroof. Als dit systeem ingeburgerd raakt, zullen mijn collega’s me al snel ontslaan. En toch. Hoe mooi zou het zijn als er bij meer bedrijven gekoerst zou worden op collegialiteit, betrokkenheid, vertrouwen en zelfredzaamheid in plaats van op excell sheets, hierarchie, cynisme en controle. Uiteindelijk dient arbeid een levensvervulling te zijn en geen juk. Naïef? Zeker. Maar wel aantrekkelijk, toch?


Tevens verschenen in Regio Business