Download dit artikel als PDF 15 september 2019

Column: Geen vrolijk beeld

Ik weet niet hoe het bij u werkt, maar bij ‘packaging’ krijg ik over het algemeen geen vrolijk beeld. Maar als Calvinist van een hogere orde, roept eigenlijk geen enkel woord bij mij een vrolijk beeld op. Maar zelfs bij Bourgondiërs hoor ik rondom dit thema tegenwoordig steeds vaker ook woorden als ‘plastic soep’. Terwijl vroeger met betrekking tot soep het toch echt alleen over de kwaliteit van de Bisque ging.

Regering van de wereld

Hoewel iedereen weet dat ons milieu van fundamenteel belang is, blijven we het dramatisch onderhouden. Zo slecht zelfs, dat we geleidelijk onszelf er in aan het verstikken zijn. Gelukkig beginnen langzamerhand overal ongeruste aardbewoners, maatschappelijk gedreven bedrijven en overheden zich om het milieu te bekommeren. Maar wat echt zou helpen, is als het aangestuurd zou worden vanuit een centraal globaal gezag. Een ‘Regering van de Wereld’ die met lef, visie en een wereldwijd mandaat maatregelen treft om het milieu te herstellen. Ik begrijp namelijk dat als zo’n regering ons zou opdragen per persoon twee bomen te planten en tot wasdom te brengen, de teloorgang van het milieu vermeden kan worden.

Gekkies
Alleen…Er is geen Regering van de Wereld. Er zijn wel klimaatconferenties waar de wereldleiders per vliegtuig ingevlogen worden om inadequate maatregelen voor te stellen. Vaak worden deze vervolgens ook nog niet eens nageleefd. Hierdoor is het gevolg van zo’n klimaatconferentie eerder een toename van het CO2, dan een afname. Maar nog verontrustender is het dat deze wereldleiders in toenemende mate zelfs openlijk belijden niet in het klimaatprobleem te geloven, of er zich niets van aantrekken. Het zijn gekkies die eerder op hun eigen trommeltje rammelen, in plaats van voor de fanfare uit te lopen.

Verenigt u
Dus als we het niet van de wereldleiders moeten hebben, komen we voor een beter milieu toch echt bij onszelf uit. Ik zou dan ook zeggen: CEO’s, bijstandsmoeders, Jannen met de pet, managers van divers pluimage, zzp’ers aller landen en iedereen eigenlijk die ik net niet heb genoemd, verenigt u voor een beter milieu. Zodat we packaging in de toekomst weer gewoon associëren met de wikkel om het blik waarin de Bisque zit, in plaats van met het verdwijnen van de schaaldieren uit onze wereldzeeën.Tevens verschenen in Regio Business