Download dit artikel als PDF 15 juli 2019

Column: Shoppen op de wereldmarkt

U had natuurlijk in mei kunnen stemmen op een partij die wil dat wij Nederlanders afstand doen van de globale en Europese gedachte. Gewoon ons terugtrekken binnen onze eigen grenzen. Deur dicht, slot erop en pianospelen in een boreale pyjama. Maar is dit wel zo verstandig? Want naast dat de wereldgemeenschap gewoonweg een gegeven is, lost ze toch ook veel problemen voor ons op? En daarnaast heeft het ook nog eens veel moois en handigs te bieden.

Terug naar de winkel
Neem nou AliExpress, de webwinkel van het Chinese Alibaba. Wie wil er nou geen Huawei p30 Pro voor een prikkie of kristallen nagels van Swarovski voor maar $ 38,- per stuk? Maar wat te doen als de toetsen van die telefoon enkel Chinese karakters kent, of de nagels bij ontvangst gebarsten blijken te zijn? Bij wie moet je dan terecht? Vroeger ging je als iets stuk was terug naar de winkel. Als ik dit aan mijn kinderen vertel liggen ze dubbel van het lachen. Op de fiets zeker? Toch was het zo. En als je onenigheid kreeg met de winkel over je retour ging je naar de kantonrechter in de stad. Met de bus. Dat dan weer wel.

Aan de bel trekken
Met je Chinese karakters en gebarsten nagels van AliExpress kun je niet bij een winkel terecht. Nee. Dan moet je naar een arbiter in Hongkong. En dan verstommen ook mijn kinderen. Niemand die dat doet natuurlijk. En daar komt behalve de wereldmarkt ook de Europese samenwerking om de hoek kijken. De Consumentenbond trekt op met vijf Europese consumentenorganisaties die bij hun nationale toezichthouder aan de bel trekken. "Als Alibaba op de Europese markt wil handelen, moet het de hier geldende regels respecteren", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Groot, eng en vol gevaren
Soms beste lezers, lijkt de wereld groot, eng en vol gevaren. Maar uiteindelijk is het ook gewoon maar een dorp waar je met gerust hart op het plein kunt staan. Maar dan moet je wel je pyjama uitrekken en een broek aantrekken, je deur opendoen en naar buiten stappen. Want wie weet valt er op de markt wel met je Poolse buurman een heerlijk koel Mexicaans biertje te drinken met een pittige Spaans tappasje erbij. Ergens uit een open raam klikt Duncans liedje...Tevens verschenen in Regio Business