Download dit artikel als PDF 15 juni 2021

Column: Want dieren zijn precies als mensen...

Ik vrees dat je officieel als oud bestempeld mag worden als je je inspiratie voor een column ontleent aan de Fabeltjeskrant, maar dat moet dan maar. Wie kent het nog? Want dieren zijn precies als mensen - Met dezelfde mensen wensen - En dezelfde mensen streken…

Lente
Ik moet deze lente regelmatig aan dit liedje denken. En dan gaat het me voor deze column een keer niet om de beroemde bijtjes bij de bloemetjes, maar meer om ganzen en mieren. Als je die ziet weet je meteen dat dieren precies als mensen zijn of, beter nog, mensen (net als) dieren zijn, alleen zo veel dommer. Want wie bevuilt er nou zo z’n eigen nest? Afijn.

Confirmation bias
In de vijver voor ons kantoor zwemt er al enkele weken een ganzenfamilie. Eén gans voorop en één aan het eind van de stoet. Daar tussenin alle kleintjes. Ondertussen paraderen er enkele mieren in onze keuken driftig en ordelijk in een rechte lijn van nest naar honingpot en weer terug. Het mooie van het dierenrijk is, dat het een spiegel is voor allen. Iedereen kan zijn eigen gelijk onderschrijven met een welgekozen dierenvoorbeeld. Het dierenrijk is een voor iedereen toegankelijke confirmation bias. Heerlijk toch?

De EO-medewerker ziet bij de ganzen ‘family values’ bevestigd en de organisatieadviseur bij de mieren een platte organisatie waarin collega’s elkaars goede verstaanders zijn met een gezamenlijk doel. Een jurist zoals ik ziet met name het nut om je te houden aan goede onderlinge afspraken. Ook als ondernemer valt er veel interessants te ontdekken in het dierenrijk. Om maar eens wat te noemen: de ene z’n dood is de ander z’n brood; verspreiding van risico’s bij de alleseters tot het verkleinen van concurrentie door de zeer specialistische eter; het nut van symbiose en de noodzaak je aan te passen aan je omgeving.

Ik zou er eigenlijk voor willen pleiten alle management boeken af te schaffen en deze lente en zomer maar gewoon naar de ganzen en de mieren te kijken. Mooier, goedkoper en nuttiger krijg je het als ondernemer niet!