Download dit artikel als PDF 16 juli 2014

Concentratie spoedeisende zorg door zorgverzekeraars mogelijk in strijd met Mededingingswet

Zorgverzekeraars willen complexe spoedeisende ziekenhuiszorg concentreren, bijvoorbeeld spoedeisende zorg bij een beroerte of hartaanval per regio in gespecialiseerde ziekenhuizen. Dit moet leiden tot betere en doelmatigere spoedeisende ziekenhuiszorg. De uitvoering van de plannen betekent dat zorgverzekeraars gezamenlijk bepalen waar spoedeisende zorg wordt ingekocht.

Met hun gezamenlijke plannen voor de concentratie van spoedeisende ziekenhuiszorg kunnen de zorgverzekeraars echter de keuzemogelijkheden voor patiënten en verzekerden verminderen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft niet kunnen vaststellen dat er grote voordelen tegenover die verminderde keuzemogelijkheden staan.

Op basis van het mededingingsrecht is de uitvoering van de gezamenlijke plannen voor de concentratie van spoedeisende ziekenhuiszorg alleen toegestaan als de voordelen voor patiënt en verzekerde opwegen tegen het nadeel van de verminderde keuzemogelijkheden. Nu van dat laatste geen sprake lijkt te zijn, is de samenwerking tussen de zorgverzekeraars bij de inkoop van spoedeisende zorg mogelijk in strijd met de Mededingingswet. Bovendien heeft het concentreren van spoedeisende zorg in veel gevallen ook gevolgen voor niet-spoedeisende zorg. In het nieuwsbericht waarschuwt ACM de zorgverzekeraars voor de mededingingsrisico’s. ACM roept zorgverzekeraars op om hun plannen met kwaliteitsstandaarden voor spoedeisende zorg te onderbouwen zodat ACM de waarde van de plannen in het belang van de patiënt en de verzekerde kan beoordelen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Catelijne Bach.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).