Download dit artikel als PDF 04 maart 2021

De gevolgen van de Brexit voor het vrij verkeer van personen

Dankzij het vrij verkeer van personen kunnen inwoners van de EU zonder restricties reizen en verblijven naar andere EU-lidstaten. Met ingang van 1 januari 2021 gelden de fundamentele Europese beginselen inzake het vrij verkeer van personen echter niet meer in het VK. De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK regelt niets over de rechten van de EU-burger.

Korte bezoeken versus langere bezoeken
Voor korte bezoeken geldt dat inwoners van het VK per 1 januari 2021 zonder visum de EU mogen bezoeken. Andersom mogen inwoners van de EU zonder visum het VK blijven bezoeken. Met korte bezoeken wordt bedoeld bezoeken tot 90 dagen. Voor langere bezoeken geldt dat het VK een nieuw immigratiesysteem heeft ingevoerd voor inwoners van de EU. Op basis van een puntensysteem wordt bepaald of de EU-inwoner in het VK mag komen wonen en werken. Andersom geldt dat inwoners van het VK die een langere termijn in de EU willen wonen moeten voldoen aan de vereisten voor inwoners van derdenlanden, die worden gesteld in de specifieke EU-lidstaat.

Transitieperiode
Op 31 januari 2020 is het VK uit de EU gestapt, maar tot 31 december 2020 gold een transitieperiode. Tot die datum was het Unierecht nog gewoon van toepassing. Voor inwoners van de EU en het VK die op elkaars grondgebied leefden ten tijde van de transitieperiode geldt dat de regels van het Terugtrekkingsakkoord van toepassing blijven. EU-inwoners kunnen een verblijfsvergunning in het VK vragen op grond van de EU Vestigingsregeling. Wanneer de EU-inwoner de verblijfsvergunning verkrijgt, dan kan hij deze slechts kwijtraken wanneer hij tenminste vijf achtereenvolgende jaren niet in het VK heeft verbleven. 

Conclusie
EU-inwoners die langer dan 90 dagen in het VK willen verblijven, hebben een visum nodig. Dat heeft vanzelfsprekend een aantal consequenties: zo kunnen EU-inwoners niet meer zomaar in het VK gaan wonen of studeren. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).