Download dit artikel als PDF 12 juli 2017

Dextro Energy wederom teruggefloten vanwege ongeoorloofde gezondheidsclaims

Het Europese hof van Justitie heeft Dextro Energy verboden om nog langer gebruik te maken van twee gezondheidsclaims over de positieve effecten van haar suikertabletten. Sinds 2015 waren de claims al expliciet verboden door de Europese Commissie, maar de “druivensuiker” fabrikant bleef de claims op haar website gebruiken. Nu de claims door de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie als misleidend zijn aangemerkt, heeft Dextro Energy de claims geschrapt.

Dat er altijd producten met (veel) suikers erin zullen zijn is ‘prima’. Waarvoor echter gewaakt dient te worden is dat de consument wel weet dat hij dat consumeert en niet wordt misleid door valse gezondheidsclaims. Het ‘witwassen’ van ongezonde producten door middel van onterechte gezondheidsclaims moet worden voorkomen.

Europese Claimsverordening
Om consumenten zekerheid te geven over de juistheid van gezondheidsclaims op bijvoorbeeld verpakkingen en genoemd in reclames, is sinds juli 2007 de Europese Claimsverordening (EU 1924/2006) van kracht. In deze verordening zijn de voorwaarden voor het mogen toepassen van de diverse gezondheidsclaims vastgesteld. Daarnaast dient de verordening er ook toe bedrijven te stimuleren om te investeren in nieuwe en nog betere (gezondere) producten.

Wat verstaat de verordening onder een claim?
Een claim is volgens de verordening elke niet-verplichte boodschap of aanduiding die stelt, de indruk wekt of waarmee geïmpliceerd wordt dat een levensmiddel bepaalde eigenschappen heeft. Illustraties, grafische voorstellingen en symbolen, ongeachte de vorm, vallen hier ook onder.

Misleidende (gezondheids)claims
Gezondheidsclaims zijn oorspronkelijk bedoeld om de consument gemakkelijker een gezonde keuze te laten maken. Om dit doel te waarborgen mogen voedingsfabrikanten – zoals Dextro Energy – hun producten alleen aanprijzen met claims over gezondheidseffecten indien deze zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Dextro Energy was in 2016 door de Nederlandse reclamewaakhond – Reclame Code Commissie (RCC) – al een keer op haar vingers getikt vanwege een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial.

European Food and Safety Authority (EFSA)
De Europese Commissie keurt een claim pas goed nadat de Europese Voedselautoriteit, de EFSA, de claim inhoudelijk op juistheid heeft getoetst. EFSA zal dit pas doen zodra zij het wetenschappelijk bewijs hiervan heeft vastgesteld. Naast een wetenschappelijke onderbouwing gaat het ook om de begrijpelijkheid van de claim voor de consument.

Voedingsfabrikanten zijn derhalve beperkt in het bevorderen van de verkoop van specifieke producten door een verbod op gezondheidsclaims die niet door de EFSA zijn goedgekeurd. Een fabrikant behoudt (uiteraard) haar vrijheid van meningsuiting, maar mag geen beweringen doen over de werkzame stoffen in relatie tot een product wanneer die bewering niet is goedgekeurd door de EFSA, zoals Dextro Energy dat deed.

Indien u meer wilt weten over gezondheidsclaims, kunt u contact opnemen met Anna Kitslaar of met één van onze advocaten die in ons brancheteam food zitten.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer)
.