Download dit artikel als PDF 21 oktober 2019

Deze week dan wél een Brexit?

De Britse regering leed zaterdag een gevoelige nederlaag in het Lagerhuis. Premier Johnson werd gedwongen om (opnieuw) uitstel van de Brexit te vragen in Brussel.

Het Britse parlement zou afgelopen weekend stemmen over de Brexitdeal die premier Johnson sloot met de EU. Dit liep anders. Het Letwin-amendement, waarin staat dat voor definitieve goedkeuring van het Brexitakkoord eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen, gooide roet in het eten. Daardoor was Johnson bij wet verplicht uitstel van de Brexitdatum van 31 oktober te vragen bij de Europese Unie.

Vervolg
Ondanks het feit dat Johnson uit alle macht uitstraalt dat Brexituitstel niet zijn eigen keuze is, zal Brussel zich daar toch echt over moeten buigen. Ondertussen zet Johnson alles op alles om alsnog voor 31 oktober aanstaande zijn Brexitdeal (mét bijbehorende wetgeving) door het parlement te loodsen. De kans dat dit lukt is echter klein. Een Brexit aan het eind van de maand lijkt alleen mogelijk als de EU besluit om het verzoek tot uitstel niet te honoreren. In dat geval verlaat het VK hoogstwaarschijnlijk zonder deal de EU.

Uitstel
De Sunday Times schreef afgelopen weekend echter al dat de EU bereid is om Groot-Brittannië tot februari 2020 uitstel te geven als Johnson er niet vóór 31 oktober 2019 in slaagt een Brexitovereenkomst door het Britse parlement te loodsen.

‘Let’s get Brexit done’, roept Johnson keer op keer. Maar zoals afgelopen weekend weer bleek is dat makkelijker gezegd dan gedaan.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).