Download dit artikel als PDF 04 oktober 2019

Een kat in het nauw

Nu 31 oktober in rap tempo nadert, bereikt de Brexit-spanning bijna haar hoogtepunt. Wij zetten de laatste ontwikkelingen op een rij.

Schorsing parlement opgeheven
Boris Johnson had koningin Elizabeth vorige maand geadviseerd het parlement tot 14 oktober naar huis te sturen. Het Britse parlement zou daardoor weinig tijd overhouden om een no-dealbrexit tegen te houden. Op deze actie kwam enorm veel kritiek. Enkele politici kozen de juridische weg en spanden een rechtszaak aan. Vorige week heeft het Britse Supreme Court geoordeeld dat het advies van Johnson onwettig is. Het unanieme oordeel van de rechters was vrij ferm.  

Nieuw voorstel
Johnson presenteerde afgelopen woensdag zijn voorstellen voor een nieuwe deal. Hierin zou Noord-Ierland vier jaar lang een aparte status krijgen: Noord-Ierland stapt wel uit de douane-unie maar blijft voorlopig in de Europese interne markt. Er zouden zo weinig mogelijk fysieke douanecontroles hoeven plaats te vinden, wel technologische controles. De eerste reacties uit Europa op deze voorstellen zijn vernietigend. Het idee van technologische controles is eerder geopperd, maar het is de vraag of de benodigde technologie al zover is. 

Wel of geen nader uitstel
Boris Johnson blijft erbij dat de Brexit op 31 oktober zal doorgaan, met of zonder deal. Maar inmiddels is de wet-Benn aangenomen. Deze wet draagt de premier op een uittreding zonder deal te voorkomen. Als Johnson er niet in slaagt voor 19 oktober met de EU een nieuwe deal te sluiten, moet hij volgens deze wet opnieuw om uitstel vragen. Johnson heeft echter bij herhaling aangegeven dat hij weigert om verder uitstel te vragen. Afwachten welke kunstgrepen dan zullen worden toegepast.   

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer)
.