Download dit artikel als PDF 31 januari 2020

Eindelijk is het zover: De Brexit!

Vanavond om precies 00.00 uur (23.00 uur Britse tijd) is het zover: na 47 jaar verlaat het VK de EU. Maar wat betekent dit nou precies?

Vandaag vooral ceremoniële bijeenkomsten
Hoewel het een historische dag is, gebeurt er vandaag vrij weinig. In het VK vinden een aantal ceremoniële bijeenkomsten plaats, maar in Brussel blijft het stil. De enige concrete stap die daar genomen wordt, is dat Britse Europarlementariërs en ministers niet meer mogen meepraten in Brussel.

Transitieperiode en onderhandelingen
Tot 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. In deze periode verandert er vrijwel niets voor bedrijven en burgers. De EU-regels en -wetten blijven tot die tijd gewoon geldig voor het VK.

Tijdens de overgangsperiode zal worden onderhandeld over de toekomstige relatie van de EU en het VK. Hoe die relatie er uit komt te zien, is op dit moment nog onduidelijk. Wel heeft het VK inmiddels aangegeven de EU interne markt en de douane-unie te willen verlaten.

No deal-Brexit
De kans bestaat dat de EU en het VK niet op alle onderwerpen overeenstemming bereiken. Een no deal-Brexit is dus nog altijd niet uitgesloten. Uiteraard houden wij u –  ook de komende tijd – op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).