Download dit artikel als PDF 28 oktober 2019

EU geeft VK Brexit-uitstel tot 31 januari 2020

De EU heeft de Britten voor de derde keer Brexit-uitstel gegeven, zo laat EU-voorzitter Donald Tusk maandagochtend weten via Twitter. De deadline voor de Brexit is nu verplaatst naar 31 januari 2020.

Deze datum komt overeen met het uitstel dat premier Boris Johnson een week geleden – met veel tegenzin – vroeg aan Brussel. De EU heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan het uitstel. Zo mag het akkoord dat nu op tafel ligt niet meer worden opengebroken voor nieuwe onderhandelingen en moeten de Britten een Eurocommissaris leveren aan de Europese Commissie zolang dit nodig is.

Mochten de Britten het vóór 31 januari 2020 een akkoord bereiken, dan mogen zij de EU ook op 1 december of 1 januari verlaten. De kans dat dit gebeurt, is echter klein.

De komende dagen moeten de regeringsleiders van alle overige 27 EU-lidstaten nog officieel goedkeuring geven voor het uitstel, maar dit is slechts een formaliteit. Zonder uitstel zouden de Britten op 31 oktober zonder deal uit de EU zijn gestapt. Dit wordt nu voorkomen.

Debat Lagerhuis
Later vandaag komt het Lagerhuis bijeen om te stemmen over nieuwe verkiezingen. Johnson wil die 12 december houden. De vraag is of Labour, de grootste oppositiepartij onder leiding van Jeremy Corbyn, nieuwe verkiezingen wil. De partij staat er in de peilingen niet goed voor en liet eerder al weten dat ze pas zullen instemmen als een no deal-scenario definitief van tafel is. Johnson staat er in de peilingen juist goed voor. Als hij de verkiezingen wint zou hij zomaar eens de meerderheid kunnen terugkrijgen in het Lagerhuis. Dit maakt het makkelijker om vervolgens zijn eigen akkoord – zonder aanpassingen – erdoor te krijgen.

We houden u op de hoogte!

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).