Download dit artikel als PDF 14 mei 2019

Europese verkiezingen en Brexit

Volgende week vinden de Europese verkiezingen plaats. Hoewel de Britten voornemens zijn uit de Europese Unie te stappen, moeten zij hier toch aan meedoen. De Brexit - aanvankelijk voorzien voor 29 maart maar inmiddels uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober - kon namelijk niet vóór de verkiezingen worden afgerond.

Europees parlement na Brexit
Van de 73 zetels die het Verenigd Koninkrijk thans in het Europees parlement inneemt, zullen er met het vertrek uit de EU 46 verdwijnen. Deze zetels worden bewaard voor eventuele nieuwe lidstaten. De overige 27 zetels worden verdeeld over de andere EU-landen. Nederland krijgt er dan drie zetels bij, waarmee wij in totaal op 29 zetels komen (van de in totaal 705 zetels).

Stand van zaken in het VK
Ondertussen vinden nog steeds Brexit-onderhandelingen plaats tussen premier May en Labour-leider Corbyn. Er zit echter weinig schot in de onderhandelingen. Als de Brexit Party van Nigel Farage bij de Europese verkiezingen de winnaar wordt - wat volgens de laatste peilingen de verwachting is - wil Farage betrokken worden bij die onderhandelingen. De vraag is of het daarmee makkelijker wordt om uit de impasse te komen. 

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).