Download dit artikel als PDF 03 juni 2019

Haal de ‘vijand’ in huis!

Vandaag werd Hester Duursema, directeur van Detailhandel Nederland, als volgt geciteerd in het FD: “De detailhandel voelt de vertraging van de economische groei doorgaans als eerste. Ik verwacht dan ook dat de omzetgroei verder zal afnemen en dat het aantal faillissementen zal toenemen”. Of we nu wel of niet bang moeten zijn voor zware tijden, het is altijd verstandig om goed voorbereid te zijn. En wellicht komt er daarbij hulp uit onverwachte hoek!

Niet alleen in de detailhandel gaan er geluiden op dat de economische groei vertraagt. In het FD van vandaag is ook te lezen dat de Nederlandse industrie minder positief is over de economische vooruitzichten dan voorheen. Waar gaat het heen met onze economie? Moeten we bang zijn voor een nieuwe crisis, of groeien we tijdelijk minder hard dan we gewend zijn de laatste jaren? Het blijft koffiedik kijken. Ook voor ons als curatoren.

Keep your friends close…
Curatoren worden door ondernemers vaak enigszins argwanend bekeken. Soms worden we zelfs aasgieren genoemd. Wanneer ik aan het eind van een gesprek afsluit met ‘tot ziens’, dan is het antwoord steevast ‘niks persoonlijks hoor, maar dat hoop ik niet’. Enerzijds begrijpelijk. Een curator komt binnen en uw onderneming is ineens ‘niet meer van u’. Een curator wordt daardoor vaak ervaren als de ‘vijand’. Maar vriend of vijand, volgens mij maakt het niet uit. Het gezegde luidt immers: “hou je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij”. En misschien is die vijand – de curator – wel bij uitstek de persoon die u nodig hebt. Een curator is namelijk ook ‘gewoon’ een advocaat. En deze advocaat weet als geen ander waar u als ondernemer in goede tijden op moet letten, zodat u ook in mindere tijden zo min mogelijk risico loopt. Zakelijk, maar zeker ook privé. Want als het de privésfeer betreft, dan willen we allemaal onze schaapjes op het droge hebben en vooral ook houden.

…but your enemies closer!
U houdt zich het liefst bezig met ondernemen en uw focus op die stip op de horizon. In de tussentijd kijk ik graag naar uw persoonlijke situatie. Dan weet u waar u privé staat en wat u er eventueel aan kunt doen om die positie te verbeteren. Zo slaapt het thuisfront ook weer rustiger. Van gedachten wisselen met de vijand? Neem dan gerust contact met me op. En wellicht kunnen we dan aan het eind van een gesprek allebei afsluiten met een welgemeend ‘tot ziens’.

Wilt u een keer vrijblijvend sparren? Neem dan contact op met Claire Krüger van de sectie Insolventie & Herstructurering.