Download dit artikel als PDF 29 maart 2019

May lijdt derde nederlaag: ‘no deal-Brexit’ dreigt

Op de dag waarop de Britten aanvankelijk uit de Europese Unie zouden vertrekken, stemde het Britse Lagerhuis voor de derde maal tegen de Brexit-deal van premier May. Een harde Brexit zonder uittredingsakkoord is daarmee weer een stap dichterbij gekomen.

Uitstel

Vorige week werd al duidelijk dat de EU de Britten uitstel verleent tot 12 april. Enkel wanneer vandaag een deal zou worden bereikt, zouden de Britten uitstel krijgen tot 22 mei om de noodzakelijke wetgeving door te voeren om mét deal de EU te verlaten.

De stemming leidde echter tot een derde nederlaag voor May. De deal kreeg 344 stemmen tegen en 286 stemmen voor: een nederlaag van 58. Dit betekent dat de kans op een harde Brexit op 12 april steeds groter wordt.

Wat nu?
Na het tellen van de stemmen zei May dat de bal nu weer in het kamp van het Lagerhuis ligt. Dat krijgt maandag de kans om zich opnieuw uit te spreken over alternatieve opties om de EU te verlaten. Onder deze opties valt ook het organiseren van een tweede referendum. Waarschijnlijk zal hierover maandag wederom worden gestemd.

Ondertussen zit ook Brussel niet stil. Op 10 april komen de EU-leiders bijeen voor een extra EU-top. Als de situatie blijft zoals die nu is, is dat slechts twee dagen voordat het VK zonder akkoord met de EU zal breken. De Europese Commissie liet vanmiddag in een reactie op de stemming weten dat het ‘nu wel erg aannemelijk is geworden dat we afstevenen op een harde Brexit zonder deal’.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).