Download dit artikel als PDF 23 april 2020

Aanpassing NOW voor concerns

Gisteren maakte de minister van SZW bekend dat de NOW-regeling al na zo’n drie weken op de schop gaat. De regeling wordt, na klachten van een aantal werkgevers- en werknemersorganisaties, aangepast voor concerns met meerdere dochterbedrijven.

Kabinet monitort signalen
Nog maar enkele weken geleden presenteerde het kabinet haar economisch noodpakket. De maatregelen uit dat pakket zijn bewust simpel en eenvoudig, zodat ze snel uitvoerbaar zijn en de ondersteuning snel terechtkomt waar die nodig is. De keerzijde van de medaille is dat de maatregelen niet altijd voldoende passend zijn. Tijd voor maatwerk heeft het kabinet immers niet gehad. Het kabinet liet bij de aankondiging van de maatregelen al weten deze te zullen monitoren en bij te zullen sturen waar nodig.

Eén van de maatregelen uit het economisch noodpakket is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Bedrijven die in deze maanden meer dan twintig procent omzetverlies hebben, krijgen met deze regeling tot maximaal 90% van de loonkosten gecompenseerd.

Concernbepaling
Inmiddels is gebleken dat vooral de zogenaamde concernbepaling in de NOW-regeling veel kritiek heeft gekregen. Bij sommige concerns zijn sommige werkmaatschappijen namelijk geheel of gedeeltelijk stilgevallen door de coronacrisis, terwijl andere werkmaatschappijen weinig tot geen last hebben van de crisis en dus nog voldoende omzet draaien. Dit kan ervoor zorgen dat het concern als geheel niet voldoet aan de vereisten om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, waardoor er banen verloren dreigen te gaan.

Wijzigingen en extra voorwaarden
Minister Koolmees heeft deze kritiek inmiddels ter harte genomen, en besloten de concernbepaling – onder extra voorwaarden – te verruimen. Concerns waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de NOW-regeling moeten verklaren dat ze over 2020 geen dividend uitkeren, bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen. Bovendien moet er een akkoord zijn met de vakbond of werknemersvertegenwoordiging over werkbehoud. Ook zijn er aanvullende accountantscontroles nodig. Al deze voorwaarden moeten misbruik voorkomen. Concerns kunnen immers strategisch schuiven met kosten en omzet.

Voldoen de concerns aan deze vereisten, dan kunnen de werkmaatschappijen die het nodig hebben, aanspraak maken op de NOW-regeling. De hoofdwerking van de NOW-regeling blijft hetzelfde: de regeling blijft ook voor werkmaatschappijen gebaseerd op het omzetverlies ten opzichte van de omzet in 2019 en de loonsom van januari 2020 of november 2019.

Uiteraard blijven wij u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Arvid Munsters van de sectie Arbeid & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).