Download dit artikel als PDF 13 juni 2018

NVWA geeft vlees- en vissector een deadline: vóór 10 juli moet ook toegevoegd water op de etiketten staan!

Het is al een aantal jaar voorgeschreven, maar wordt in de praktijk nog zeker niet door iedere producent in de vleessector en vissector nageleefd: de verplichting om “toegevoegd water” op de verpakking van vlees- en visproducten te vermelden. Onlangs werd in de Volkskrant aandacht gevraagd voor het feit dat supermarkten nog steeds vlees- en visproducten verkopen met etiketten die toegevoegd water niet correct vermelden. Wat zijn de regels hieromtrent?

Het toevoegen van water aan vleesproducten is niet nieuw: dit gebeurt al decennia lang en op grote schaal. Zo onthulde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde al in 2015 dat pangasiusfilet in supermarktverpakkingen veelal voor 20 tot 50 procent uit (toegevoegd) water bestaat. Volgens velen is het een methode om (letterlijk) meer gewicht toe te kennen aan het vlees- of visproduct, zodat de opbrengst hiervan kan worden verhoogd. Sommige producenten stellen echter dat het toevoegen van water (ook) nodig is om de kwaliteit van het levensmiddel te verbeteren, omdat het de smaak zou verbeteren en uitdroging zou voorkomen.

Toevoeging van water toegestaan, maar…
Het toevoegen van water aan vlees- en visproducenten is omstreden. Echter is het wel volstrekt legaal, mits wordt voldaan aan de voorschriften van voedselveiligheid. Verder dient de toevoeging van water aan het product dus op de verpakking te zijn vermeld. Die verplichting geldt al sinds de invoering van een Europese verordening in 2014. Vóór deze invoering hoefde water niet op het etiket te worden vermeld als het minder dan 5% uitmaakte van het gewicht van het product. Vanaf 2014 maakt de hoeveelheid dus niet meer uit: het moet gewoon altijd op de ingrediëntenlijst worden vermeld. Bovendien moet het exacte percentage worden vermeld indien het toegevoegde water meer dan 5% van het gewicht van het product uitmaakt.

Strenger toezicht
De NVWA heeft aangekondigd vanaf 10 juli 2018 streng op de naleving van deze regels toe te gaan zien. De autoriteit kan boetes opleggen of een waarschuwing geven. Fabrikanten doen er echter verstandig aan om ruim vóór 10 juli hun etiketten aan te passen. Niet alleen om boetes, maar ook om imagoschade te voorkomen.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Frank Smetsers, of met één van onze andere specialisten uit ons brancheteam Food.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).