Download dit artikel als PDF 24 april 2019

Stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector: ook interessant voor u?

Mogelijk heeft u het de afgelopen dagen voorbij zien komen in de media: de berichten dat “Stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) faillissementen probleemloos op zou kunnen vangen”. Maar wat houdt de WFZ eigenlijk in en kunt u er als (bestuurder van een) zorginstelling wellicht ook een beroep op doen?

Doel en werkzaamheden WFZ
Doel van de WFZ is “de beschikbaarheid van (her-)financieringsmiddelen bevorderen en rentevoordeel bewerkstelligen, zulks ten behoeve van rechtspersonen die instellingen in de gezondheidszorg exploiteren […]’. De WFZ verstrekt garanties op leningen ten behoeve van zorgaanbieders. Op het moment dat de zorgaanbieder zelf niet meer aan de met de lening verband houdende betalingsverplichtingen (de rente en aflossing dus) kan voldoen, neemt de WFZ die verplichtingen over.

Voordelen geborgde lening
Een lening die geborgd wordt door de WFZ brengt voor de zorgaanbieder meerdere (financiële) voordelen met zich mee. Een financier zal door de garantstelling door de WFZ eerder bereid zijn een lening aan de zorgaanbieder te verstrekken; er is namelijk meer zekerheid. Daardoor kunnen vaak ook aantrekkelijke(re) afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van rentevoordelen.

Soorten zorgaanbieders en financiering
Niet alle zorgaanbieders kunnen een beroep doen op garantstelling door de WFZ. Slechts zorginstellingen die zorg verlenen op grond van de Wlz of de Zvw en die daarvoor een toelating hebben op grond van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) of de zorginstellingen die op basis van de WMO of Jeugdwet verblijfsvoorzieningen bieden, kunnen zich tot de WFZ wenden, mits er uiteraard is voldaan aan de andere voorwaarden. De juridische structuur van de zorginstelling is niet relevant.

Verder moet het gaan om ‘zorg gerelateerde’ leningen: de investering moet direct gerelateerd zijn aan de verlening van zorg op grond van de eerder vermelde wetgeving. De investering moet bij de aanvraag met een business plan worden onderbouwd.

Toelatingsproces
Het toelatingsproces bestaat uit meerdere stappen:

  • Aanvraag borging;
  • Quick scan;
  • Uitkomsten quick scan;
  • Behandeling van het borgingsverzoek en besluit.

De WFZ hanteert geen minimumeis voor toelating, maar beoordeelt het gehele scala van relevante factoren in onderlinge samenhang. De zorgaanbieder dient in ieder geval te voldoen aan bepaalde kredietwaardigheidseisen. 

Op het moment dat de WFZ het verzoek honoreert en een garantie verstrekt, wordt de betreffende zorginstelling automatisch ‘deelnemer’ aan het waarborgfonds. Deze deelneming is voor onbepaalde tijd en kan slechts onder bepaalde voorwaarden en met inachtneming van bepaalde termijnen worden beëindigd. Deelnemers zijn op grond van het ‘Reglement van Deelneming’ gehouden om bepaalde informatie aan de WFZ aan te leveren en/of toestemming te vragen voor bepaalde besluiten. Denk aan goedkeuring voor fusie, splitsing, verstrekking van leningen, etc.  

Minstens 1 keer per jaar voert de WFZ een herbeoordeling van de deelnemers uit. Is er sprake van een zorgwekkende (financiële) situatie, dan past de WFZ verscherpte bewaking toe. Gevolg daarvan is onder andere dat er (tijdelijk) geen aanvullende garanties worden verleend en dat de informatieplicht wordt verhoogd.

Juridische constructie
Indien een financier de WFZ als borg aanspreekt, gebruikt de WFZ daarvoor haar risicovermogen (ongeveer € 285 miljoen). Als dat risicovermogen niet toereikend is, spreekt de WFZ de deelnemers aan: zij zijn dan verplicht een bijdrage te betalen. De hoogte van die bijdrage wordt berekend aan de hand van een bepaald percentage van uitstaande garanties. Dat is dus een risico voor de deelnemers. In het uitzonderlijke geval dat de WFZ ook met deze bijdragen niet aan haar verplichtingen kan voldoen, doet zij een beroep op de Rijksoverheid, die als ‘achterborg’ fungeert. Uiteraard worden hier overeenkomsten met de verschillende partijen voor gesloten.


Wilt u meer weten over het Waarborgfonds Zorginstellingen, dan kunt u contact opnemen met Jolijn Geven. Jolijn is lid van het brancheteam zorg.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).