Download dit artikel als PDF 18 maart 2020

Tegemoetkomingen van de overheid om betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis te tackelen

Zondag 15 maart om 18.00 uur stipt sloten restaurants, cafés en overige horecagelegenheden verplicht hun deuren. Zij zijn (in ieder geval) tot en met 6 april gesloten. Evenementenorganisatoren rapporteren een omzetdaling van meer dan 70% en ook de reisbureaus krijgen minder en minder boekingen. Hoe houd je je onderneming ook in deze bizarre tijden voldoende liquide? De overheid probeert ondernemers op verschillende manieren tegemoet te komen. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Versoepeling uitstel van betaling bij de Belastingdienst en verlaging boetes
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van betaling van belasting aanvragen. De invordering wordt dan direct gestopt. Dit geldt voor inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De invorderingsrente die normaal geldt wordt tijdelijk verlaagd naar bijna 0%. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt.

Indien u betalingsproblemen heeft als gevolg van het coronavirus, dan kunt u de Belastingdienst in een brief vragen om bijzonder uitstel van betaling. In deze brief geeft u aan hoe u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen, worden de invorderingsmaatregelen stopgezet. Vervolgens moet u binnen twee weken een verklaring van een derde deskundige toezenden. Uit deze verklaring moet blijken dat er (i) momenteel sprake is van betalingsproblemen als gevolg van het coronavirus die (ii) tijdelijk van aard zijn. Verder moet uit de verklaring blijken dat uw onderneming levensvatbaar is. De uitstelmogelijkheid geldt voor de aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw én loonbelasting. De exacte voorwaarden vindt u op de site van de Belastingdienst.

2. Verlagen voorlopige aanslagen IB en VPB
Verwacht u een lagere winst door de uitbraak van het coronavirus en betaalt u nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen, zodat u direct minder belasting betaalt. Verlaag daarvoor uw inkomsten. Hoe u uw voorlopige aanslag kunt wijzigen ziet u hier.

3. Overbruggingskrediet met staatsgarantie
Heeft u als ondernemer te weinig onderpand om (extra) geld te lenen maar heeft u wel dringend behoefte aan liquiditeit wegens bijvoorbeeld drastisch gedaalde of zelfs uitblijvende omzetten? Informeer dan bij uw financier naar de mogelijkheden van de zogenaamde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van uw onderneming. Via de BMKB staat het ministerie van Economische Zaken namelijk borg voor de kredieten aan ondernemers. Een versnelde en tijdelijke verruiming van de BMKB geeft financiers (waaronder banken) vanaf maandag 16 maart meer zekerheid op terugbetaling. Tot 1 april 2021 verhoogt de Staat zijn garantieaandeel in de Borgstelling van 50% naar 75%. Door deze regeling kunnen banken sneller en makkelijk hun kredieten verruimen en kunnen ondernemers eerder en meer geld lenen. Met behulp van de BMKB kunt u dus een verhoging van de rekening-courant of een tijdelijk overbruggingskrediet bij uw financier aanvragen. Hier vindt u meer informatie.

4. Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunt u uw personeel blijven betalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische omstandigheden tijdens de subsidieperiode. Deze tijdelijke noodmaatregel wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige werktijdverkorting. Voor de werktijdverkorting kunnen per direct geen aanvragen meer worden gedaan. Aanvragen die al zijn gedaan maar nog niet afgehandeld, worden afgehandeld onder de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart 2020.

5. Werktijdverkorting (hiervoor is inmiddels de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten in de plaats gekomen; zie hierboven)
Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, heeft u mogelijk tijdelijk minder werkaanbod. Als werkgever kunt u een beroep doen op werktijdverkorting. Door werktijdverkorting kunnen uw werknemers een WW-uitkering krijgen. Hoe u dat doet, leest u in de uitgebreide blog van arbeidsrechtadvocaat Arvid Munsters.

6. Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandige ondernemers (waaronder zzp’ers), te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Dreigt u als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in de liquiditeitsproblemen te komen of wilt u sparren over de (andere) mogelijkheden die er ook in tijden van crisis mogelijk toch nog zijn, neem dan gerust contact met ons op. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe meer er vaak nog mogelijk is…


Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Claire Krüger of een collega van de sectie Onderneming & Contracteren.


Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).