Download dit artikel als PDF 11 maart 2020

Tuchtrecht: accountants let op bij het opstellen van een deskundigenrapport

Een inmiddels gepensioneerde accountant (RA) krijgt alsnog de maatregel van waarschuwing opgelegd door de Accountantskamer, omdat hij bij het opstellen van zijn deskundigenrapport in strijd heeft gehandeld met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Wat is er misgegaan?

De accountant is in een gerechtelijke procedure benoemd tot deskundige. Aan de accountant worden enkele concrete vragen voorgelegd. Na onderzoek daaromtrent beantwoordt de accountant deze vragen in zijn deskundigenrapport en vermeldt hij dat volgens hem niet is afgesproken dat zijn onderzoek in aanwezigheid van partijen zou plaatsvinden. Dit is namelijk een ‘verwijt’ dat aan het adres van de accountant is gemaakt door een van de partijen, in reactie op zijn concept rapport.

Klaagsters – partij in voornoemde civiele procedure – laten het er niet bij zitten en stappen naar de Accountantskamer met het verwijt dat het door de accountant verrichte deskundigenonderzoek ondeugdelijk is en zonder voldoende hoor en wederhoor is uitgevoerd.

Oordeel Accountantskamer
Accountant inmiddels uitgeschreven
Ondanks dat de accountant zich per 1 januari 2020 uit het register van de Nba heeft laten uitschrijven, kan hij tuchtrechtelijk worden veroordeeld, omdat de gedragingen waarop de klacht betrekking heeft, hebben plaatsgevonden toen hij nog wel als registeraccountant stond ingeschreven.

Ook het verweer dat klaagsters geen belang meer zouden hebben bij de beoordeling van hun klacht, omdat een eventuele geldboete toevalt aan de staat en de overige maatregelen de accountant niet meer zouden raken, treft geen doel. Voor het indienen van een klacht is een (persoonlijk) belang van een klager immers niet vereist.

Deskundigenrapport
De Accountantskamer stelt voorop dat een tuchtprocedure er niet toe strekt om de inhoud en de wijze van totstandkoming van een deskundigenbericht integraal te toetsen. Beoordeeld zal worden of de accountant bij het opstellen van het rapport in strijd heeft gehandeld met de voor hem geldende gedrags- en beroepsregels. Uit deze regels volgt onder meer dat het rapport geen onjuiste informatie mag bevatten en de bevindingen/conclusies daarin moeten een deugdelijke grondslag hebben.

De accountant heeft zijn bevindingen/conclusies “volstrekt onvoldoende onderbouwd”, aldus de Accountantskamer, waardoor het rapport een deugdelijke grondslag ontbeert. De accountant heeft zijn bevindingen gebaseerd op “ruime steekproeven”, aldus zijn rapport, maar legt nergens uit wat hij daaronder verstaat. Tijdens de zitting ligt de accountant toe dat hij bedoelt dat hij meer dan 80% van alle facturen heeft gezien en sowieso alle grote facturen heeft gezien. Dit staat echter nergens in zijn rapport. En dit geldt voor meerdere begrippen / bevindingen in het rapport, aldus de Accountantskamer. De klacht van klaagsters is in zoverre gegrond.

Hoor en wederhoor
Wel heeft de accountant voldoende hoor en wederhoor toegepast omtrent het rapport, aldus de Accountantskamer. Hij heeft zijn concept rapport namelijk – ingevolge de Leidraad deskundigen in civiele zaken – toegestuurd aan de betrokken procespartijen en heeft hun de gelegenheid gegeven daarop te reageren. Dat klaagsters van deze mogelijkheid maar summier gebruik hebben gemaakt, kan de accountant niet worden tegengeworpen. Het fundamentele beginsel van objectiviteit is in dit kader dan ook niet geschonden door de accountant.

De Accountantskamer acht de maatregel van waarschuwing (de lichtste maatregel) passend en geboden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Anna Kitslaar of een andere specialist uit ons brancheteam Finance.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).