Download dit artikel als PDF 28 januari 2019

Tweede Kamer gaat akkoord met (aangepaste) Brexit-noodwet

De Nederlandse politiek bereidt zich inmiddels voor op het zwartste scenario: een scheiding van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU zónder afspraken. Een ‘harde’ Brexit dus. Volgens minister Stef Blok kunnen we ons niet overal op voorbereiden en kunnen er acute situaties ontstaan die niet te voorzien zijn en waarbij direct moet worden ingegrepen.

Plan B

Afgelopen maandag presenteerde de Britse premier Theresa May haar ‘Brexit plan B’ in het Britse Lagerhuis. Het nieuwe plan bleek nauwelijks te zijn gewijzigd van plan A, dat een week eerder door het Britse parlement werd afgewezen.

May gaf aan nog eens te gaan kijken naar het probleem van de ‘backstop’ over de grens tussen het VK en Ierland. Daarover gaat ze opnieuw met Brussel om tafel. De kans dat de EU ten aanzien van dit punt van mening gaat veranderen is echter klein.

Uitstel Brexit?
Inmiddels werkt het Britse Lagerhuis aan plannen om te voorkomen dat het VK op 29 maart uit de EU valt. Volgens de oppositie heeft May veel tijd verspild, waardoor het nu nodig is om de Brexit uit te stellen. Volgende week dinsdag wordt er naar verwachting over het voorstel gestemd. Het voorstel kan waarschijnlijk op veel steun rekenen.

Het blijft overigens de vraag of de EU (ook) akkoord zal gaan met uitstel. Vanuit de Europese kant is steeds gezegd dat slechts uitstel zal worden verleend als daarvoor een goede reden is. Of de vrees van het Britse parlement voor een harde Brexit daaronder valt, is nog maar de vraag.

Brexit-noodwet
Vorige week verdedigde minister Blok in de Tweede Kamer ‘zijn’ Brexit-noodwet. Blok wil – in het geval van een no-deal-scenario – ministers tijdelijk de mogelijkheid geven om snel, op eigen houtje wetten aan te passen of in te trekken. 

Na felle kritiek door de Tweede Kamer is het voorstel van de minister aangepast. Een groot deel van de Tweede Kamer ziet de noodzaak van een noodwet bij een no-deal-Brexit in, maar wil niet dat bewindslieden zulke ruime bevoegdheden krijgen. Het voorstel van Blok zou antidemocratisch zijn. Ook de Raad van State heeft zich kritisch uitgelaten over het voorstel en noemt het ‘zeer ongebruikelijk’ en ‘zeer onwenselijk’ om een minister zoveel macht te geven.

Volgende week wordt over de aangepaste noodwet gestemd.

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).