Download dit artikel als PDF 05 mei 2021

Uitdagende tijden in de bouw

Circulair en duurzaam bouwen: het zijn populaire onderwerpen in deze tijd en het neemt in rap tempo toe. Tegelijkertijd blijft er een enorme vraag bestaan naar (betaalbare) woningen. Innoveren is dus van groot belang en daarmee zijn het uitdagende tijden in de bouw.

Het is duidelijk dat de schoen op meerdere plaatsen wringt en dat er een grote druk wordt uitgeoefend op de complete bouwbranche om enerzijds (zo snel mogelijk) veel betaalbare huizen te bouwen en anderzijds zo duurzaam mogelijk te bouwen. Dit zorgt, in ieder geval in de huidige tijd voor enorme uitdagingen.

De prijzen van materialen in de bouw stijgen al tijden en in de afgelopen maanden zijn die stijgingen alleen maar harder doorgegaan. Dit heeft ook grote gevolgen voor de prijs van de aan te nemen werken: alle aannemers zullen deze kosten willen doorbelasten. Het onoverkomelijke gevolg is dat de prijzen van bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen ook verder zullen stijgen en ook dat de kosten van verbouwingen zullen stijgen. Met name de staalprijzen zijn enorm gestegen, maar ook de prijzen van bijvoorbeeld hout rijzen de pan uit.

Daarmee kom ik op het volgende punt: voor duurzaam bouwen wordt houtbouw een grote toekomst toegedicht. De vraag is echter waar al dat hout vandaan moet komen en of een grote vraag hier naar niet zal leiden tot nog hogere materiaalprijzen. De oplossing voor de hoge materiaalprijzen zou dan weer circulair bouwen moeten zijn. Echter is dat op dit moment nog aanzienlijk duurder dan traditioneel bouwen, omdat er onder andere kosten van onderzoek moeten worden gemaakt. Kortom: er moet snel, veel en goedkoop worden gebouwd, maar ondertussen lijken in alle oplossingen daarvoor de kosten te stijgen: als gezegd zijn het uitdagende tijden in de bouw!

Tot slot een tip aan alle aannemers: probeer in de overeenkomsten die je sluit altijd een clausule op te nemen dat prijsstijgingen (in materialen) kunnen worden doorbelast en waarschuw een opdrachtgever vervolgens tijdig voor die prijsstijgingen!


Indien u meer wilt weten over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Roy van Helvoirt. Roy is lid van het 
brancheteam Bouw.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).