Download dit artikel als PDF 13 december 2019

Uitslag (Brexit) verkiezingen Groot-Brittannië

Op 12 december 2019 heeft Groot-Brittannië verkiezingen gehouden. De meeste polls voorspelden het al: de Conservatieven van premier Boris Johnson hebben een ‘landslide’ overwinning gehaald. Wat dat precies zal gaan betekenen voor het land zal de toekomst uitwijzen, maar we weten in ieder geval dat de slogan ‘get Brexit done’ die door Johnson veelvuldig werd herhaald is aangeslagen.

Het ziet er naar uit dat er nog voor het nieuwe jaar door het Lager- en Hogerhuis in Londen gestemd zal worden over de Brexit deal van Johnson. En aangezien zijn partij een ruime meerderheid heeft zal dat vermoedelijk niet op bezwaren stuiten. De planning van Johnson is dat Groot-Brittannië de EU dan formeel verlaat per 31 januari 2020, over iets meer dan een maand dus. Er zal na die dag een overgangsperiode zijn, waarin de EU en Groot-Brittannië zullen gaan onderhandelen over een verdergaand akkoord over de nieuwe relatie tussen beide.

Helaas is op dit moment nog heel veel onduidelijk, zeker voor wat betreft de uiteindelijke juridische consequenties. Op bepaalde terreinen willen de Britten zoveel mogelijk de aansluiting houden bij de EU, denk bijvoorbeeld aan de Privacyverordening. Op andere terreinen willen ze volledige autonomie, waarbij bijvoorbeeld aan visrechten in de Noordzee gedacht moet worden.

Ons Brexit team zal u op de hoogte houden van alle relevante (juridische) ontwikkelingen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Check dus regelmatig onze website voor de meest recente stand van zaken!


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Tim de Klerck.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).