27 februari 2019

Uitstel Brexit lijkt in aantocht

De Britse premier Theresa May wil dat het Britse Lagerhuis gaat stemmen over een harde Brexit in het geval het parlement niet akkoord gaat met haar deal met de EU. Daarnaast wil ze een eventuele stemming over uitstel van de Brexit.

Tweede stemming Brexit
Afgelopen zondag werd al bekend dat May de tweede stemming over haar Brexit-deal in het parlement heeft uitgesteld. De nieuwe stemming over de deal vindt plaats op 12 maart. May gaf dinsdag in haar toespraak aan het parlement aan nog in discussie te zijn met de EU over de mogelijke veranderingen in het akkoord met betrekking tot de backstop voor Noord-Ierland.

Britse Lagerhuis aan zet
Wanneer de deal van May op 12 maart onvoldoende steun krijgt, is het parlement aan zet. Parlementariërs mogen in dat geval uiterlijk op 13 maart besluiten of ze zonder deal uit de EU willen stappen. Als daar onvoldoende steun voor is, hetgeen in de lijn der verwachting ligt, mag een dag later worden gestemd over uitstel van de Brexit.

May benadrukt dat het gaat om ‘kort en eenmalig uitstel’, tot uiterlijk eind juni. Daarnaast benadrukt May dat uitstel niet zonder meer betekent dat een vertrek zonder deal helemaal is uitgesloten. Na uitstel kan alsnog een harde Brexit volgen.   

Ministers dreigen met revolutie
Het besluit van May om het parlement te laten beslissen over de (on)mogelijkheid van een harde Brexit komt nadat verschillende ministers in haar kabinet dreigden op te stappen wanneer May de ‘no deal-optie’ niet formeel zou uitsluiten. Door het parlement te laten stemmen over de harde Brexit komt May hen tegemoet.

Britse media melden ondertussen dat de leiders van de EU-landen uitstel van de Brexit tot 2021 bespreken. De leiders zouden zich steeds meer ergeren aan de aanpak van May, en denken met twee extra jaren de toekomstige relatie met het VK beter te kunnen vastleggen.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Arvid Munsters.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).