Download dit artikel als PDF 21 december 2018

Werknemer of ZZP’er

De bouw is bij uitstek een branche waar veel met ZZP’ers wordt gewerkt. Met smart wordt dan ook gewacht op de vervanging van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Deze wet is namelijk vrijwel meteen nadat ie uit het nest gesprongen is ter aarde is gestort.

DBA

De wet DBA regelde dat opdrachtgevers en ZZP’ers konden kiezen voor een modelovereenkomst. Hierbij werden zij geacht, als ze zich tenminste aan de afspraken in de modelovereenkomst hielden, buiten loondienst te opereren waardoor ze dus geen boetes en naheffingen zouden krijgen. Eind november heeft minister Koolmees de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de ontwikkeling van een nieuw systeem om ZZP’ers en werknemers makkelijk te kunnen onderscheiden.

Opdrachtgeversverklaring
De minister gaat daarbij met name in op de volgende centrale vraag in deze discussie: Wanneer is er sprake van werkgevers gezag, en wanneer is iemand zelfstandig? Als we deze discussie even laten voor wat ie is, geeft de brief van minister Koolmees nog een ander interessant inzicht waarover ik hier wat meer wil melden. Deze komt namelijk meer in de plaats komt voor de “zekerheid” van de modelcontracten. Eind 2019 zal er namelijk een invulformulier via het web beschikbaar komen. Met dit formulier kan een “opdrachtgeversverklaring” worden verkregen die opdrachtgevers de zekerheid geeft dat een overeenkomst met de ZZP-er ook daadwerkelijk een overeenkomst van opdracht is en niet een arbeidsovereenkomst.

De bedoeling van de invuloefening is dat er aan de hand van in te vullen vragen een beslissing uitrolt. Feitelijk is dit in een soort digitale, wat vroeger een VAR-verklaring heette. Wat blijft is dat als partijen in de praktijk afwijken van wat vroeger als antwoord in de vragenlijst is opgenomen, de fiscus alsnog kan besluiten een relatie als ‘arbeidsrelatie’ aan te merken, in plaats van ‘overeenkomst van opdracht’.

Voor de wat meer juridisch geïnteresseerden beveel ik de info van minister Koolmees aan. Voor de meer praktisch ingestelden onder ons adviseer ik het even uit te zingen tot eind 2019 wanneer er hopelijk wel een werkbaar instrument komt om arbeid en opdracht te onderscheiden.


Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Jaap Broekman of met één van onze andere specialisten van de sectie Arbeid en Medezeggenschap. Jaap is tevens lid van ons brancheteam Bouw.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).