Download dit artikel als PDF 14 november 2018

Zorgorganisatie failliet – wat komt er op u af?

Er was een tijd dat niemand zich iets kon voorstellen bij het faillissement van een ziekenhuis. Maar sinds de introductie van marktwerking in de zorg, is het een reële mogelijkheid. Zo ging in 2013 het Ruwaard van Puttenziekenhuis failliet en volgde in 2014 Sionsberg. Nu is het de beurt aan het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. De uitspraak van het faillissement van een zorgorganisatie brengt heel wat teweeg.  

Hoewel het inmiddels dus niet meer de eerste keer is dat een ziekenhuis onderuit gaat in Nederland, brengt zo’n faillissement uitzonderlijk veel onzekerheid met zich mee. Niet alleen voor patiënten en medewerkers, maar ook voor zelfstandige medici en andere ondernemers en bedrijven die met zulke organisaties samenwerken. Zo’n juridische gebeurtenis roept ook allerlei praktische vragen op. Wat gebeurt er met de dossiers van mijn patiënten? Kan de curator mij houden aan een concurrentiebeding? Wat is mijn positie bij een doorstart? Hoe zit het met mijn leveringscontract met het ziekenhuis?

Van Iersel Luchtman advocaten heeft bijzondere expertise in huis op het snijvlak van faillissementsrecht en zorg. Bij ons werken meerdere ervaren curatoren, die precies begrijpen voor welke uitdagingen de curatoren van een zorgorganisatie komen te staan. Zij begrijpen daarom ook wat u als eventueel stakeholder van hen kunt verwachten. Daarnaast hebben wij een gespecialiseerd Brancheteam Zorg. Hierin zitten advocaten met verschillende expertises zoals privacy, IT, contracteren, vennootschaps-/rechtspersonenrecht en arbeidsrecht, die zich allen specifiek toeleggen op vraagstukken in de zorgsector.


Vertegenwoordigt u een zorgorganisatie of werkt u met een zorgorganisatie samen? Wilt u weten waar uw risico’s liggen bij zwaar weer en waar er kansen liggen om uw positie te verbeteren? Neem dan contact op met Inge Lakwijk of Catelijne Bach van ons brancheteam Zorg.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).