Download dit artikel als PDF 16 maart 2018

Arbeidsongevallen en strafrechtelijke handhaving

Bij een ernstig arbeidsongeval zijn werkgevers verplicht dit te melden bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Deze Inspectie stelt naar aanleiding van het ongeval een onderzoek in. Indien blijkt dat het ongeval een gevolg is van overtreding van Arbowetgeving, kan handhavend worden opgetreden. De Arbowetgeving wordt grotendeels bestuursrechtelijk gehandhaafd, bijvoorbeeld door oplegging van een bestuurlijke boete. Bij ernstige overtredingen wordt steeds vaker strafrechtelijk onderzoek en vervolgens vervolging ingesteld, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een dodelijke afloop of zwaar lichamelijk letsel.

Strafbaar feit
Wanneer sprake is van een ernstig arbeidsongeval, komt vrijwel altijd artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet in beeld. Deze bepaling behelst een algemeen verbod. Dit houdt in dat een werkgever handelingen verricht of juist nalaat waardoor er strijd met de Arbowet ontstaat. Dit terwijl de werkgever weet, of redelijkerwijs kon weten, dat daardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van een of meer werknemers ontstaat of te verwachten is. Overtreding van artikel 32 Arbowet is een strafbaar feit.

Dodelijke afloop of zwaar lichamelijk letsel
Wanneer sprake is van een dodelijk ongeval, wordt de leiding van het opsporingsonderzoek direct overgedragen aan de officier van justitie. Deze heeft vervolgens de leiding over het strafrechtelijk onderzoek. Wanneer sprake is van zwaar lichamelijk letsel, onderzoekt de Inspectie SZW of er sprake is van een overtreding van artikel 32 Arbowet, of artikel 308 Wetboek van Strafrecht (zwaar lichamelijk letsel door schuld). Onder zwaar lichamelijk letsel wordt blijvend letsel of een ziekenhuisopname verstaan. Wanneer de inspecteur van mening is dat er aanwijzingen zijn die duiden op overtreding van artikel 32 Arbowet of artikel 308 Sr, dan wordt de officier van justitie geïnformeerd en neemt het onderzoek over.

Strafrechtelijke vervolging of bestuursrechtelijke handhaving?
Nadat het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, beslist de officier van justitie of er een strafrechtelijke vervolging zal volgen. Wanneer de officier van mening is dat er geen aanleiding is voor strafrechtelijke vervolging, dan wordt de Inspectie SZW van deze beslissing op de hoogte gesteld. De Inspectie SZW kan vervolgens bekijken of de zaak zich leent voor bestuursrechtelijke handhaving, zoals de oplegging van een bestuurlijke boete. Gegevens die zijn verzameld in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, kunnen (na toestemming van de officier van justitie) worden gebruikt bij de bestuursrechtelijke afdoening.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilbert van Eijk of een collega uit de sectie Sanctie & Boete.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).