Download dit artikel als PDF 22 september 2020

Brexit update: terug bij af?

In onze vorige blog schreven wij dat iedereen gewend leek te zijn aan het corona virus als het nieuwe normaal. Daardoor nam ook de belangstelling voor Brexit in de pers en bij het publiek weer toe. Inmiddels weten we dat corona weer sterker lijkt terug te zijn gekeerd, zodat ook de aandacht voor Brexit weer verslapte. Totdat daar opeens het bericht kwam dat de Britse regering nu weer af wil van de withdrawal agreement.

De withdrawal agreement is de overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk welke nog geen jaar geleden na veel politiek getouwtrek gesloten is. In deze overeenkomst staan in grote lijnen het akkoord tussen beide partijen.

Noord-Ierland
De Britten lijken zich nu te beseffen dat het toch lastiger is dan gedacht om Noord-Ierland onder de eigen invloedssfeer te houden. Om toch controle te houden is een wet geïntroduceerd die in bepaalde gevallen afwijking van de withdrawal agreement toestaat zonder dat de EU daarmee akkoord is gegaan. Daarmee wordt evident inbreuk gemaakt op geldende verdragen en gebruiken binnen het internationale recht (afspraak is afspraak geldt als belangrijkste adagium).

De EU heeft de Britten al gewaarschuwd dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de betrouwbaarheid van het Verenigd Koninkrijk als handelspartner en ook binnen het land zijn er veel protest stemmen.

Wel of geen harde Brexit
Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk hebben aangegeven uiterlijk in oktober van dit jaar een definitieve deal te willen over de nieuwe relatie. Dit om te voorkomen dat er per 1 januari 2021 een no-deal Brexit, ofwel harde Brexit, zal plaatsvinden. Het lijkt dus aan te gaan komen op last minute onderhandelingen. Advocaten zeggen daarbij vaak: onder druk wordt alles vloeibaar, dus laten we hopen dat er toch een goede deal komt. Tot die tijd is het nog steeds heel moeilijk om te voorspellen wat de exacte juridische gevolgen gaan zijn.

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Tim de Klerck..

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).