Download dit artikel als PDF 02 februari 2021

Je game goedkoper uit Oost-Europa halen, mag dat?

Met de opkomst van platforms als Steam is het tegenwoordig heel gemakkelijk om een digitaal exemplaar van een game te bemachtigen. Ook als de betreffende verkoper in bijvoorbeeld een Oost-Europees land zit. Daarbij komt nog eens dat het antwoord op de vraag in de titel ‘ja’ is. Het mag duidelijk zijn dat game developers en publishers hier absoluut niet blij van worden en dit proberen tegen te gaan door bijvoorbeeld een locatie blokkade in te bouwen. Echter werd in een recente zaak bij de Europese Commissie besloten dat het toepassen van het zogenaamde Geo-blocking verboden is. Maar wordt de consument hier wel beter van?

Onlangs heeft de Europese Commissie een aantal hoge boetes (in totaal ruim € 6 miljoen) opgelegd aan een zestal grote game publishers. Daarbij zitten bekende namen zoals Capcom, ZeniMax en Valve. Wat hadden deze bedrijven gedaan? Zij zorgden er door middel van locatie herkenning voor dat keycodes voor games die waren aangeschaft in Oost-Europese landen, niet te gebruiken waren door spelers in West-Europese landen.

Omzet mis lopen
Op zichzelf is het natuurlijk wel te begrijpen dat deze bedrijven dat deden. Immers ligt het prijspeil in Oost-Europese landen over het algemeen een stuk lager dan in West-Europa. Dat betekent dus ook dat games daar goedkoper zijn (anders kan de lokale bevolking ze niet kopen). Voor spelers in West-Europa biedt dat natuurlijk kansen om games goedkoper te spelen. Aangezien veruit de meeste games Engelstalig zijn, is het voor spelers in West-Europa meestal niet van belang of ze hun game in Oost-Europa of in West-Europa kopen. De game blijft hetzelfde, net als de spelervaring.

De uitgevers van deze games zijn daar natuurlijk niet blij mee, want die lopen logischerwijze omzet mis. Hun kosten per exemplaar van de game zijn net zo hoog, of een game nu in Oost-Europa of in West-Europa wordt gekocht. Dat betekent dus ook dat verkopen in West-Europa, in rijkere landen dus, per definitie meer oplevert.

Verbod op Geo-blocking
De lidstaten van de EU en de Europese Economische Ruimte hebben afgesproken dat het niet is toegestaan om op basis van locatiegegevens binnen de EU, andere prijzen te hanteren of verkoop te blokkeren in verschillende lidstaten. Dit staat ook wel bekend als het verbod op Geo-blocking. Er is daarvoor zelfs een speciale Europese wet: de Geo-blocking verordening. Het is niet toegestaan om op basis van het land waar iemand zich bevindt binnen de Europese Economische Ruimte, personen anders te behandelen.

Wanneer door locatie herkenning blokkades worden opgeworpen, zoals dat hier is gebeurd, dan is dat in strijd met de Europese wetgeving.

De publishers zijn in dit geval dus beboet omdat ze afspraken hebben gemaakt die in strijd waren met de Geo-blocking verordening en het mededingingsrecht. Het gaat om aanzienlijke bedragen in dit geval, dus het is de vraag wat deze partijen nu gaan doen.

Consumentenbescherming
De Geo-blocking verordening en het mededingingsrecht in het algemeen hebben tot doel om de consument te beschermen. Ze proberen te zorgen voor een vrije marktwerking, die niet door afspraken of gedragingen belemmerd kan worden. Op zichzelf is dat een heel goed streven en ook zeker ten voordeel van de consument.

Echter, de vraag is of deze situatie in het geval van de verkoop van games per definitie beter is voor de consument. Waarschijnlijk zullen de betrokken publishers en vermoedelijk ook andere publishers die van deze zaken hebben geleerd, ervoor kiezen om in de gehele EU dezelfde prijzen te gaan hanteren. Wij in West-Europa hebben daar niet zoveel last van, want dat zullen vermoedelijk ‘onze prijzen’ zijn. Echter, de gamers in Oost-Europa, die leven in landen met een lager prijspeil, zullen dus veel meer voor hun games moeten gaan betalen. Waarmee dus per definitie consumenten met een kleinere portemonnee benadeeld zullen gaan worden. Dus terecht kan de vraag gesteld worden of deze regels op dit punt hun doel niet voorbij schieten.

Lokale versie games
Er zijn wellicht wel oplossingen. Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met lokale versies van games. Het is immers niet verplicht dat een game ook in alle talen uitgebracht moet worden. Ik vraag mij af of een Nederlandse gamer zal zitten te wachten op bijvoorbeeld de Poolse versie van de game die hij wil spelen. Aan de andere kant kan een simpele update dat waarschijnlijk ook weer omzeilen.

Geo-blocking niet overal verboden
Let op, bovenstaande geldt enkel voor de landen binnen de Europese Economische ruimte. Als je games uit de VS haalt, of bijvoorbeeld uit Rusland, dan mag wel op basis van locatiegegevens een belemmering worden aangebracht.


Wilt u meer weten over
games, geo-blocking of het mededingingsrecht? Neem dan contact op met Tim of één van zijn collega’s van ons brancheteam Gaming.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).